שיטת גבית המס משכירים בישראל מבוססת על 'ניכוי במקור'. הכוונה היא שבעת תשלום המשכורת החודשית המעסיק מנכה את מס ההכנסה לעובד באמצעות תלוש השכר.
אולם, חשוב להבין שחישוב המס בישראל הוא חישוב שנתי ולא חודשי.
שיטה זו שבה מערכת השכר צריכה לחשב את המס כל חודש ולנכות אותו ולא לחכות לסוף השנה שבה אנו יודעים בוודאות מהי ההכנסה השנתית, יוצרת לעיתים עיוותי מס.
במה דברים אמורים?
כדי לחשב את המס החודשי שיש לנכות לעובד מערכת השכר מחשבת את מדרגת המס אליה העובד הגיע בהנחה שהמשכורת החודשית הנוכחית תהיה משכורתו של העובד גם בחודשים הבאים. המערכת 'מתרגמת' את אחוז המס ממדרגות המס השנתיות על סמך הנחה זו. למעשה, ההנחה הזו היא השערה בלבד ואת המשכורת השנתית המלאה נדע רק בסוף השנה. לכן, במקרה של שינויים במהלך השנה לעיתים ייווצרו עיוותי מס.
אחדים מאיתנו שמים לב לעניין הזה כאשר אנו עובדים במקום עבודה נוסף ונדרשים לעשות 'תיאום מס'. מערכת תיאום המס באינטרנט שואלת אותנו כמה יהיה השכר החודשי שלנו במקום העבודה השני 'בערך' וכמה השכר השנתי המשוער ולפי זה קובעת את אחוז המס שעל המעסיק לנכות לנו.
'בערך' כבר אמרנו.
אמנם, לא צריך להיות כ"כ חשדניים. אם עבדנו במקום עבודה אחד כל השנה ומילאנו את טופס 101 כראוי ככל הנראה המס שחושב לנו במערכת השכר הוא מדויק גם כאשר השכר השתנה או נוספו לנו נקודות זיכוי בגין ילד שנולד במהלך השנה (בהנחה שדיווחנו על כך למעסיק בזמן).
בתוך שנת המס מערכת השכר יודעת לשקלל את הנתונים המצטברים כל חודש מחדש.
עיקר עיוותי המס נוצרים כאשר החלפנו מקום עבודה או לא עבדנו חלק מהשנה או שעבדנו בכמה מקומות ותיאום המס 'לפי השערה' שהפקנו בתחילת השנה אינו תואם את המציאות לבסוף.
במקרים אלו לעיתים יהיה פער משמעותי בין המס שחושב במערכת השכר לבין המס האמיתי שנובע מההכנסה השנתית שלנו.
טיפ:
תיאום מס ע"י המעסיק:
שאנו מגיעים למקום עבודה חדש במהלך שנת המס המעסיק החדש מבקש מאיתנו למלא טופס 101 ועוד כל מיני טפסים . אף אחד לא שואל אותנו כמה הרווחנו מתחילת שנת המס . אף אחד גם לא מבקש מאיתנו תיאום מס שהרי זו עבודה יחידה.
חשוב לדעת שאם מתחילת השנה לא עבדנו תקופה מסוימת או שעבדנו בשכר נמוך יותר מהשכר אצל המעסיק החדש כדאי לנו לעשות תיאום מס ע"י המעסיק באמצעות טופס 101. בטופס 101 סעיף ט' (העמוד השני) סעיף 2 אנחנו יכולים להצהיר כמה הרווחנו מתחילת השנה אצל המעסיק הקודם וכמה מס נוכה לנו (יש להציג תלוש אחרון ממקום העבודה הקודם). אם לא עבדנו מתחילת שנת המס יש להצהיר על כך בסעיף 1 ולהציג אישורים נדרשים כפי שמצוין בסעיף. המעסיק החדש יתחשב בנתונים הללו ויחשב מס מצטבר מתחילת השנה וכך המס שיחושב לנו במשכורת יביא בחשבון את כל השנה מתחילתה ויהיה נכון.
לדוגמא: עובד עבד 4 חודשים במקום עבודה בשכר של 8,000 שח. בחודש 5.22 לא עבד. בחודש 6.22 מצא שוב עבודה בשכר של 12,000 (השתדרג). אם המעסיק החדש לא יתייחס לתחילת השנה שכרו החודשי יחושב לפי מס שולי במדרגת מס שמתאימה לשכר של 12,000 (20%) והמערכת לא תיקח את השכר הנמוך של תחילת השנה בחשבון.
לעומת זאת אם העובד יצהיר על הכנסתו הקודמת מתחילת שנת המס והמערכת תיקח את השכר המצטבר מתחילת השנה מדרגת המס תיהיה 14% בלבד והמס שיחושב לו יהיה נכון.
הערה: לעיתים המעסיק לא יסכים לעשות את התיאום וידרוש אישור מפקיד השומה. במקרה זה עלינו לערוך תיאום מס באינטרנט ביישום תאום מס של מס הכנסה.